karelschiepers-online

De Belgische staat is te omvangrijk

Een reactie plaatsen

Een interessante studie over de omvang van de overheid en een oproep om het aandeel van de overheid in het bbp te beperken. De overheid moet m.a.w. het deel van de welvaart dat ze, via belastingen, ophaalt verminderen. De overheid doet immers niet meer dan geld in beslag nemen via belastingen om dat terug uit te geven (dus o.m. herverdelen).

clipped from www.hbvl.be
Dat blijkt uit een onderzoek van twee Leuvense economen, Wim Moesen en Kristof De Witte. Volgens hen zouden de uitgaven de volgende vier jaar met maar 2,58 procent mogen stijgen.
Het gewicht is het aandeel van de welvaart die de overheden van een land via belastingen allerhande in beslag nemen en weer uitgeven. Dat wordt uitgedrukt als procent van het bruto binnenlands product (bbp).
Voor België komen ze tot een optimaal gewicht van 43,66 procent van het bbp. Als de score veel lager zou liggen, zou de overheid te weinig doen; als het cijfer veel hoger ligt, is de overheid “te vet”. De score voor de periode 1988-2004 bedraagt 47,5.
Als “dieet” stellen de twee een vermindering van het overheidsbeslag voor
De verzamelde Belgische overheden zouden hun uitgaven met niet meer dan 2,6 procent per jaar mogen laten stijgen: 1,9 procent inflatie en 0,7 procent reële groei.
ze mogen alles blijven doen wat ze nu doen
en daarbovenop nieuwe initiatieven nemen ter waarde van 0,7 procent
Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s