karelschiepers-online

Oud SS’er Heinz Barth overleden

Een reactie plaatsen

Barth, een officier bij de Waffen-SS, was mee verantwoordelijk voor het uitmoorden van een volledig dorp in Frankrijk, Oradour-sur-Glane.

Weer een voorbeeld van iemand die aangetoond heeft wat mensen elkaar kunnen aandoen. Een reden te meer om steeds aandacht te blijven hebben voor de gevolgen van fanatisme (of fundamentalisme). Want de dag van vandaag gebeuren er in de wereld nog vreselijke dingen in naam van …… (een ideologie, godsdienst, …)

clipped from www.demorgen.be
Heinz Barth, een oud-SS’er die tot levenslang was veroordeeld voor zijn aandeel in het uitmoorden, in 1944, van het Franse dorp Oradour-sur-Glane, is kortgeleden op 86-jarige leeftijd overleden.
Barth woonde na de oorlog jaren onder een valse naam in Gransee, waar hij werkte als decorateur en kruidenier. Pas in 1981 werd zijn ware identiteit bekend en in 1983 veroordeelde een rechtbank in Oost-Berlijn hem tot levenslang voor de moord op 642 inwoners van Oradour-sur-Glane. Slechts tien dorpelingen ontkwamen aan het bloedbad, de zwaarste misdaad van de nazi’s in bezet Frankrijk. Op het proces bleek dat Barth in 1942 ook als vrijwilliger had deelgenomen aan de executie van 92 Tsjechische burgers.
In 1997 werd Barth, die in de oorlog een been kwijtraakte en onder andere diabetes en hoge bloeddruk had, om gezondheidsredenen vrijgelaten.
Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s