karelschiepers-online

zware problemen met de formatie

Een reactie plaatsen

Terecht dat de Vlaamse partijen die Franstalige eisen hebben afgewezen. Ze gaan inderdaad zeer ver. Is dit een onderhandelingsstrategie van de Walen, om zo weinig mogelijk te moeten toegeven? Of een manier om de formatie te torpederen en plaats te maken voor andere partijen?

Wat nu??

clipped from www.demorgen.be
Met hun afwijzende antwoord op de Vlaamse eisen maakten de Franstaligen de onderhandelingsruimte voor formateur Leterme gisteren bijzonder klein.
Tussen de middag gingen de Franstaligen samen zitten om een gemeenschappelijk standpunt te bepalen over het lijstje met Vlaamse eisen inzake staatshervorming. Ze deden daar bijzonder lang over en MR-voorzitter Didier Reynders leek op uitstel aan te sturen.
De wil om verder te praten bestond nog altijd, maar de patstelling lijkt meer en meer op een volledige blokkering van de onderhandelingen uit te draaien. Helemaal onverwacht is dat niet: de aankondiging van Reynders dat hij de PS en Ecolo wil raadplegen over de Vlaamse eisenbundel was al een bron van pessimisme, net als het feit dat de geheime lijst opnieuw bijzonder snel uitlekte in een Franstalige krant.
Vandaag moet Leterme opnieuw langs bij de koning. De kans dat hij, zoals beloofd, goed nieuws kan meebrengen, is bijzonder klein.
clipped from www.hbvl.be

Het oranje-blauwe formatieberaad is mislukt. Het kartel CD&V/N-VA en Open Vld hebben
gisterenavond om kwart voor elf aan formateur Yves Leterme laten weten dat het voor hen niet meer hoeft.
Dit zijn de Franstaligen hun eisen:
Afschaffing van de dubbele meerderheid in Brussel en de gewaarborgde vertegenwoordiging
van de Vlamingen. Referenda in de Vlaamse randgemeenten rond Brussel over eventuele aanhechting bij Brussel. Initiatiefrecht voor de Franse gemeenschap in Vlaanderen. Een staatshervorming in twee fasen. Nu tijdens de regeringsvorming alleen dat wat bij gewone
meerderheid kan. Na de vorming van de regering dat waarvoor een tweederde meerderheid nodig is en voor zover die buiten oranje-blauw kan worden gevonden.
Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s