karelschiepers-online

Aartsbisschop Keulen: “Niet-religieuze kunst is ‘entartete Kunst'”

Een reactie plaatsen

Hitler had het ook over ‘entartete Kunst’. Is het de bedoeling van sommigen (conservatieven, fundamentalisten) om opnieuw die extreme toer op te gaan????

Het is beter ieder zijn vrijheid te respecteren!!! Die van een aartsbisschop om domme dingen te zeggen. En die van anderen om creatief te zijn, zonder te worden gecensureerd.

clipped from www.demorgen.be
in een toespraak in de Dom van Keulen gewaarschuwd heeft tegen de “gedegenereerde cultuur”. Die uitdrukking -Entartete Kunst/Kultur- roept de donkere uren van het nazisme op
“We mogen niet vergeten dat er een onvervreembare band bestaat tussen de cultuur en de cultus”
“Daar waar de kunst losgemaakt wordt van de cultus, van eerbied voor God, wordt de cultus ritualisme en ontaardt de kunst”
Zo’n 20.000 werken werden onder het regime van Adolf Hitler (1933-1945) verwijderd uit de Duitse musea omdat de nazistische leiders ze als ‘entartete Kunst’ (gedegenereerde kunst) beschouwden. De term werd bedacht door Hitlers propagandachef, Joseph Goebbels. Tot de aldus gestigmatiseerde kunstenaars behoorden onder meer de schilders Vassily Kandinsky, Paul Klee en Edvard Munch en de cineasten Fritz Lang en Billy Wilder
Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s