karelschiepers-online

Criminele jongeren minder snel naar strafrechter

Een reactie plaatsen

Het is nog maar de vraag of dit de (potentieel) criminele jongeren gaat afschrikken. Ik denk dat praten en opvoeden de middelen zijn om ze op het rechte pad te houden. Indien dat is mislukt, en er is geen andere problematiek (psychisch of zo) meer voorhanden, dan moet er streng worden opgetreden. Of de nieuwe wet daarvoor zorgt, moet nog blijken.

clipped from www.demorgen.be

Vanaf 1 oktober wordt het moeilijker om een criminele minderjarige naar de gewone strafrechter te sturen. Als hij of zij voor de eerste keer brandsticht, inbreekt, drugs dealt, iemand afperst of zwaar geweld gebruikt zonder dat zijn slachtoffer blijvend arbeidsongeschikt is, kan hij niet meer naar de gewone strafrechter worden verwezen. Dat staat in de wet op het jeugdsanctierecht, waarvan een nieuw onderdeel van kracht wordt.
Jonge criminelen kunnen tot hun achttiende niet gestraft worden voor hun misdrijven. De jeugdrechter kan wel een opvoedende maatregel opleggen.
Uithandengeving kan dan alleen nog bij jongeren die al onder de jeugdrechter vielen en bij minderjarigen die voor de eerste keer heel zware misdrijven, zoals moorden en verkrachtingen, hebben gepleegd.
De uit handen gegeven jongeren moeten verschijnen voor een speciale kamer van de jeugdrechtbank van drie magistraten. Alleen voor moorden en zware verkrachtingen blijft het assisenhof bevoegd.
Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s