karelschiepers-online

EU wil graanproductie verhogen

Een reactie plaatsen

Eerst heeft de landbouwers gestimuleerd minder te produceren. Dit door hen te betalen om gronden braak te laten liggen. Nu moet het tegenovergestelde. Misschien had men vroeger beter de markt laten spelen. Dan was de productie ook gedaald en had het de belastingbetaler veel minder gekost.

clipped from www.demorgen.be

In 2006 viel de graanoogst van de Unie behoorlijk tegen met slechts 265,5 miljoen ton. Dat had ondermeer tot gevolg dat de interventiestocks, die begin 2007 14 miljoen ton bedroegen, tot 1 miljoen ton zijn gedaald. De prijzen, daarentegen, stegen tot recordhoogtes.

Reeds op de landbouwraad van juli vroegen diverse lidstaten om de verplichte braakstelling van 10 procent voor het seizoen 2008/2009 op te schorten

Wegens de hoge graanprijzen, maar ook wegens de grote vraag naar biobrandstoffen. De Commissie was het voorstel bijzonder goed gezind en stelde voor om de braakstelling reeds volgend seizoen op te doeken.

De braakstelling die verschillende jaren terug werd ingevoerd, heeft tot gevolg dat bijna 4 miljoen hectare Europese landbouwgrond niet wordt gebruikt. Door het opschorten van de braaklegging zou de graanproductie met circa 10 procent kunnen stijgen

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s