karelschiepers-online

blauwe kaart voor hooggeschoolde migranten

Een reactie plaatsen

Het invoeren van de ‘blauwe kaart’ voor hoogopgeleide migranten is een goed idee. Op die manier kan een poging worden ondernomen om Europa aantrekkelijker te maken voor hoogopgeleide migranten. Europa wordt dan niet alleen een toevluchtsoord voor economische laaggeschoolde vluchtelingen.

clipped from www.demorgen.be

Op 23 oktober presenteert Frattini een voorstel voor een snelle en soepele toelatingsprocedure voor hooggeschoolde buitenlanders. Ze ontvangen naar analogie met de Amerikaanse ‘green card’ een ‘blauwe kaart’, die hen het recht verleent om gedurende twee jaar in een EU-lidstaat te verblijven en te werken. Het systeem moet Europa aantrekkelijker maken voor knappe koppen uit andere continenten. Momenteel trekken ze liever naar Canada en de VS.

Het plan vond bijval bij de grootste fracties in het Europese Parlement. Wel stelden de meeste sprekers dat de nationale regeringen bevoegd moeten blijven voor de vastlegging van eventuele quota en dat de Commissie ook rekening moet houden met ongeschoolde immigranten. Frattini presenteert volgend jaar alvast voorstellen voor de toelating van seizoensarbeiders en bezoldigde stagiairs. In 2009 wil de Italiaan ook nog een regeling voor werknemers van multinationals presenteren.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s