karelschiepers-online

Demonstratie Japan tegen censuur schoolboeken

Een reactie plaatsen

In Japan worden schoolboeken gezuiverd (zie citaat) van gruwelen die aangericht zijn door het Japanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Blijkbaar is het voor sommigen nog steeds moeilijk de geschiedenis te aanvaarden. Bovendien zorgt dit voor indoctrinatie van de leerlingen. Tenzij de leerkrachten het handboek niet als een slaaf volgen en er een persoonlijke toets aangeven en het weggecensureerde toch behandelen.

clipped from www.demorgen.be

Meer dan 110 duizend Japanners hebben vandaag op het eiland Okinawa gedemonstreerd tegen de beslissing van de regering om schoolboeken te censureren waarin staat dat het leger aan het einde van de Tweede Wereldoorlog burgers dwong zelfmoord te plegen.

De Japanse regering droeg uitgevers op om passages aan te passen waarin staat dat het leger handgranaten uitdeelde aan inwoners van Okinawa en hun opdracht gaf zelfmoord te plegen, in plaats van zich over te geven aan het naderende Amerikaanse leger. Naar schatting vijfhonderd burgers pleegden inderdaad zelfmoord.

Een panel benoemd door de Japanse regering heeft het recht om uitgevers wijzigingen te laten aanbrengen in lesboeken. Zeven boeken die volgend schooljaar worden gebruikt, zijn al veranderd.

De bloedige strijd om Okinawa duurde van eind maart 1945 tot juni datzelfde jaar. Meer dan tweehonderdduizend burgers en soldaten kwamen om het leven. De Verenigde Staten bezetten Okinawa van het einde van de Tweede Wereldoorlog tot 1972.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s