karelschiepers-online

Vlaamse leraren steeds minder ziek

Een reactie plaatsen

Eigenlijk is het niet echt verwonderlijk dat psychologische aandoeningen de grootste oorzaak zijn. De stress waarmee leerkrachten te maken krijgen en vooral de behandeling die sommige leerkrachten te beurt valt, zorgen daarvoor. Het is de taak van de overheid en de inrichtende machten om dit eens grondig te bekijken en maatregelen te nemen. Meer controles laten uitvoeren is geen maatregel.

clipped from www.demorgen.be
Het Vlaamse onderwijzend personeel (leraren, directeurs, studiemeesters) was vorig jaar samen 2.144.939 dagen ziek. Dat is 3,65 procent van alle werkdagen. Dat percentage daalt al enkele jaren. In 2002 was het nog 4,51 procent. Van de 179.510 personeelsleden in het Vlaamse onderwijs was in 2006 meer dan de helft (54 procent) geen enkele dag afwezig wegens ziekte.
Psychosociale aandoeningen blijven de grootste oorzaken van ziekteverlof onder leraren, al zijn de afwezigheden daarvoor wel minder lang dan vorige jaren. Op twee volgen rugklachten. Op drie staan bij mannen gewrichtsproblemen en bij vrouwen gynaecologische oorzaken. Het aantal controles op ziekteverloven is in 2006 gedaald. Dat komt onder meer doordat ze duurder zijn geworden. Het aantal controles dat door scholen wordt aangevraagd (23 procent van het totale aantal controles) is wel opvallend gestegen.
Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s