karelschiepers-online

matige interesse van jongeren voor politiek

Een reactie plaatsen

Dit onderzoek bij 1.400 leerlingen in het Luikse secundair onderwijs, geeft aan dat er zeker nog werk aan de winkel is. Er kan in de scholen (en buiten de school) niet genoeg aandacht worden geschonken aan burgerzin. De politiek moet er natuurlijk ook voor zorgen dat de jongeren interesse krijgen. Wat er nu gaande is op federaal niveau is niet echt bevorderlijk voor de interesse.

clipped from www.demorgen.be

Volgens een enquête van de Universiteit Luik (ULg) is slechts 33 procent van de jongeren geïnteresseerd in politiek. Dat schrijft La Libre Belgique zaterdag. Meer dan drie jongeren op vier (77 procent) zijn bovendien gekant tegen een verlaging van het stemrecht tot 16 jaar.

Jongeren hebben het minste vertrouwen (20 procent) in politieke partijen als instelling. Dat is minder dan in andere instellingen als religie (22 procent), media (26 procent), grote bedrijven (35 procent), vakbonden (44 procent), politie (45 procent), rechtbanken (51 procent), banken (63 procent) en scholen (74 procent).

Leerlingen uit het algemeen onderwijs zijn meer geïnteresseerd in politiek (37 procent) dan hun leeftijdgenoten in het technisch of beroepsonderwijs (25 procent). Ook jongens (43 procent) vinden politiek interessanter dan meisjes (29 procent).

Slechts 2 procent van de ondervraagde jongeren neemt deel aan het politieke leven.
Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s