karelschiepers-online

morgen zaterdag: Buy Nothing Day

1 reactie

Wat is dat nu weer voor iets. Wie bepaalt eigenlijk wat overconsumptie is. Wat is er toch mis met ons consumptiepatroon? Het wordt eens tijd dat sommigen gaan inzien dat ons systeem, het westerse kapitalisme, het enige systeem is dat tot nu toe ervoor heeft gezorgd dat er welvaart is voor bijna iedereen die er leeft. Dat het niet perfect is, dat is juist. Maar dan moeten wij die foutjes, zoals armoede, zie weg te werken.

Voorstanders van onderstaande actie, vergeten vaak dat er ook systemen zijn geweest waar er iets aan overconsumptie werd gedaan: de communistische landen. Ga maar eens in Cuba kijken, daar kan ook niet iedereen zijn behoeften bevredigen, wegens het slecht werken van het systeem.

En is de armoede in het zuiden weer de schuld van het westen? Zijn het niet vooral de corrupte regimes in o.a. Afrika die de gigantische armoede in stand houden?

clipped from www.demorgen.be

Zaterdag 24 november is de internationale “niet-winkeldag”. Verschillende organisaties protesteren hiermee tegen het westerse consumptiepatroon.

De wereldwijde “Buy Nothing Day” wordt sinds 1992 gehouden in tientallen landen. Meedoen kan eenvoudig door 24 uur niets te kopen.

Dit jaar wordt de aandacht gevestigd op de klimaatverandering. Het Netwerk Bewust Verbruiken wijst erop dat die voor een groot deel wordt veroorzaakt door onze overconsumptie.

De organisatie wijst er verder op dat de grote supermarktketens een enorme invloed hebben op de markt, doordat ze de kwaliteit en de prijs van producten bepalen. Kleine producenten bij ons en in het zuiden krijgen door de grote ketens minder kansen, wat tot armoede en inkomensongelijkheid leidt, stellen de initiatiefnemers.

Advertenties

One thought on “morgen zaterdag: Buy Nothing Day

  1. Overconsumptie is niet per definitie slecht. Het is wel slecht om producenten uit het Zuiden te weinig voor hun grondstoffen en landbouwproducten te geven. Fair trade is een stap in de goede richting. Dat is een gelijkwaardige manier van omgaan met producenten in ontwikkelingslanden: zij leveren een kwalitatief goed product en ze krijgen een loon dat genoeg is om ook de dokter en de school van hun kinderen te betalen. Gelukkig worden er steeds meer producten verkocht met een fair trade keurmerk.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s