karelschiepers-online

urennorm op Nederlandse middelbare school

Een reactie plaatsen

Een interessante discussie daar in Nederland. Ik heb daar vorige week op de i&i conferentie nog een forumdicussie bijgewoond waar dezelfde problematiek werd besproken. Ik zal hierover nog een verslag maken.

Ik had al even zitten rekenen. Als wij 32 lesuren voorzien gedurende 30 lesweken, kom je maar aan 960. In Nederland gaat men uit van 40 lesweken. Dus dat is 26 lesuren per week. Hebben onze leerlingen dan niet meer reden tot klagen over de werkdruk.

Dat de leerkrachten een hogere werkdruk hebben in Nederland kan ik aannemen. Zij moeten immers meer dan 20 lesuren geven om aan een volledige opdracht te geraken.

clipped from www.nrc.nl
Middelbare scholen mogen voortaan 40 uur aan individuele leerlingbegeleiding meetellen in de minimumnorm van 1040 lesuur per jaar. Deze uren hoeven niet door alle leerlingen te worden gevolgd.
Ook de 72 uur die leerlingen buiten de school gaan besteden aan hun maatschappelijke stage zal worden meegeteld in de berekening van het aantal lesuren waaraan scholen moeten voldoen. De scholieren moeten vanaf 2011 deze stages gaan volgen.
Uit een rapport van de Onderwijsinspectie bleek eerder dat slechts één op de vijftien scholen voldoende onderwijstijd aanbiedt
De scholieren hebben zich tegen de urennorm gekeerd. Zij vinden de druk te hoog geworden en willen daarom dat het minimumaantal lesuren wordt teruggebracht tot 960 per jaar. Bovendien eisen zij dat de gaten in de roosters worden gedicht.
Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s