karelschiepers-online

de spilindex is overschreden, geen reden tot juichen

Een reactie plaatsen

Door de overschrijding van de spilindex (eerste keer sinds 2006), worden de uitkeringen en de wedden van de ambtenaren aangepast of geïndexeerd.

Is dit goed nieuws?? Eigenlijk niet. Een overschrijding van de spilindex betekent dat het leven veel duurder is geworden. Hierdoor daalt de koopkracht (met evenveel inkomen, minder kopen). Als de inkomens nu worden geïndexeerd (dus aangepast aan de hogere inflatie), neemt het inkomen iets toe. dit compenseert natuurlijk (gedeeltelijk) de daling van de koopkracht. Maar dit geld moet ergens van komen.

Als de uitkeringen en de wedden van de ambtenaren worden verhoogd, moet de overheid meer uitgeven. Zij moet dus meer belastingsgeld gaan gebruiken. Dit kan ze dan op twee manieren: het verhogen van de belastingen of besparen op andere uitgaven. Ze kan natuurlijk ook de schuld verhogen en daardoor de kost doorschuiven naar de toekomst.

clipped from www.demorgen.be
Als gevolg van de overschrijding zullen in januari de sociale uitkeringen met 2 procent worden verhoogd en in februari de wedden van ambtenaren. Dit heeft gevolgen voor de begroting op verschillende beleidsniveaus. Werknemers in de privé-sector kunnen niet genieten van een automatische loonindexering, want dat wordt per sector bepaald
De koppeling van uitkeringen aan de evolutie van consumptieprijzen dateert al van na de Tweede Wereldoorlog. De indexering moest ervoor zorgen dat uitkeringstrekkers niet teveel koopkracht zouden verliezen bij een sterke prijsinflatie. Ze moest tegelijk voor sociale rust zorgen omdat zo vermeden werd dat een verhoging van de uitkeringen als permanente eis op de regeringstafel bleef liggen. Onder de regering-Dehaene I werd in 1993 de gezondheidsindex ingevoerd als ‘correctie’ op de gewone index. Daardoor werd een al te veelvuldige overschrijding van de splilindex afgeremd. België is één van de weinige landen in Europa waar een automatische indexering bestaa
Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s