karelschiepers-online

Vlaanderen haalt EU-doelstelling vroegtijdige schoolverlaters

Een reactie plaatsen

Het aandeel vroegtijdige schoolverlaters ligt in Vlaanderen met 10 procent onder het Europees gemiddelde van 15,1 procent, evenals onder het Belgisch gemiddelde van 12,6 procent. Met dit cijfer voor 2006 haalt Vlaanderen nu al de Europese Lissabondoelstelling voor 2010.

Een vergelijking op het einde van het secundair zou ook interessant zijn. Maar hierover zijn er waarschijnlijk niet in alle landen cijfers.

Om meer jongeren de eindstreep te helpen halen, dus een diploma, kan er ook worden geprobeerd (naast wat in de onderstaande clip wordt voorgesteld) om het onderwijs inhoudelijk aan te passen. Hiervoor moet niet de leerstof worden verminderd, maar wel de aanpak en de ‘randactiviteiten’.

De aanpak moet meer afgestemd worden op de individuele leerling. Hiervoor kan er een optimaal (en creatief) gebruik worden gemaakt van moderne technieken, zoals ICT. De huidige generatie leerlingen is zo vertrouwd met technologie, dat het onderwijs niet anders kan dan het ook meer en meer te gaan gebruiken. Dit kan ook bijdragen aan het terugdringen van het spijbelen.

De randactiviteiten (studiereizen, meerdaagse uitstappen, ..) moeten optimaal aansluiting vinden bij de leerstof. Ze moeten dienen om leerstof op een andere manier aan te bieden zodat er geen lestijd verloren gaat.

Bovendien moeten we ook eens in het buitenland gaan kijken, in die landen die nog beter presteren dan Vlaanderen.

Ik vraag me ook af of het toepassen van inzichten van iemand zoals Montessori (en anderen), ook geen bijdrage kan leveren aan het verhogen van het aantal gediplomeerden??

clipped from www.demorgen.be

De cijfers hebben betrekking op het percentage jongeren dat maximaal lager secundair onderwijs – meer bepaald de eerste en tweede graad – succesvol be�indigd heeft. Vandenbroucke wil het vroegtijdig schoolverlaten verder doen dalen door het spijbelen aan te pakken en de studiekeuze te optimaliseren. Wat dit laatste betreft wil hij onder meer de samenwerking tussen het Centrum Leerlingenbegeleiding (CLB) en de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) versterken.

“Met het hoger beroepsonderwijs wil ik maatregelen nemen die vroegtijdige schoolverlaters moeten motiveren om alsnog een diploma te halen. Cursisten die niet in het bezit zijn van het diploma secundair onderwijs of het getuigschrift van de derde graad BSO zullen toegang krijgen tot het Hoger Beroepsonderwijs (HBO) als zij slagen in een examen. Het HBO zal ook de mogelijkheid bieden om een diploma secundair onderwijs te verwerven als de opleiding gecombineerd wordt met een aanvullende algemene vorming”, aldus de minister

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s