karelschiepers-online

voedingsprijzen in België stijgen sneller dan in de eurozone

Een reactie plaatsen

Het wordt dan ook de hoogste tijd dat de regering de reglementering tussen België en de ons omringende lande gaat vergelijken en aanpassen. In Nederland blijken de prijzen lager te liggen o.a. door een lager btw. Daar moet dan maar eens iets worden aangedaan. Maar in de huidige moeilijke begrotingsdicussie zal daar niets van komen.

Voor zij die dicht bij de grens wonen is dat niet zo’n probleem, zij kunnen gemakkelijk boodschappen gaan doen in Nederland. Voor de rest van het land is dit eigenlijk een schande.

clipped from www.demorgen.be
Sinds medio 2006 ligt het prijsstijgingstempo voor bewerkte levensmiddelen beduidend boven dat in het eurogebied: 7,6% in België in december tegen 5,1% in het eurogebied. Dat geldt in het bijzonder voor brood, huishoudelijke olie, boter en koffie. Over de ganse periode 2003-2007 was de inflatie van voedingsproducten evenwel nauwelijks hoger dan het gemiddelde van de eurozone. Overigens zijn er aanwijzingen dat de prijsaanpassing begint te vertragen. Maar voor bijvoorbeeld vlees is dit nog maar gedeeltelijk op gang gekomen

Volgens de NBB kunnen “inefficiënties”, zoals te veel reglementering en te weinig concurrentie aan de basis liggen van deze grotere stijgingen in België. De Belgische distributiesector is de meest gereglementeerde van de OESO, luidt het. Dat geldt in het bijzonder voor de inplanting van nieuwe warenhuizen, de openingsuren en de sperperiode. “Meer concurrentie en minder reglementering kunnen bijdragen tot een lager prijspeil”, zo zegt de NBB.
Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s