karelschiepers-online

Open Vld’ers willen stemplicht afschaffen

Een reactie plaatsen

Dat is een goed idee (maar schaf de opkomstplicht toch gewoon af).

Het valt ook te overwegen een stap verder te gaan en ook het elektronische stemmen gewoon terug te vervangen door potlood en papier. Het kost veel meer en het is ook niet zo veilig. Lees maar eens: De Morgen: Formatie – Antwerpse professor wil elektronisch stemmen afschaffen (293377)

clipped from www.hbvl.be
Bruno
Steegen en Hilde Vautmans (Open Vld) hebben in de Kamer een wetsvoorstel ingediend dat de stemplicht afschaft. “Politici moeten hun stemmen verdienen”, zeggen ze.

Momenteel wordt in de commissie binnenlandse zaken van de Kamer gedebatteerd over het al dan niet verder zetten van het elektronisch stemmen. De Vlamingen zijn voor, de Franstaligen tegen.

Probleem is de kostprijs: een papieren stemkost 1,5 euro, een elektronische stem 4,5 euro en een elektronische stem met papieren bewijs zelfs 13,6 euro

Artikel 62 van de Grondwet dat gaat over de stemplicht bij verkiezingen voor de Kamer is niet voor herziening vatbaar. Dat betekent dat tijdens deze legislatuur de stemplicht niet kan worden afgeschaft. Daarom werken Bruno Steegen en Hilde Vautmans met een omweg: ze laten de stemplicht ongemoeid maar schaffen de straffen af voor wie niet gaat stemmen. Wanneer de mensen weten dat ze niet gestraft kunnen worden, zullen ze zich vrij voelen omwel of niet te stemmen.
Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s