karelschiepers-online

opmerkelijk: ‘Intelligente machines moeten burgerrechten krijgen’

Een reactie plaatsen

Als het inderdaad zo is dat er binnen twintig tot dertig jaar machines bestaan die zichzelf regelen, moeten wij inderdaad eens nadenken van hoe daar mee om te gaan. Het is nog maar de vraag of de technologie zulke machines zal ontwikkelen. Misschien moet er maar voor worden gezorgd dat de mens altijd baas blijft over zijn creaties. Toch wel een tekst om over na te denken.

Onderaan staan een aantal citaten uit de tekst. De volledige tekst is te vinden op:

    • We moeten ons realiseren dat intelligente machines te zijner tijd burgerrechten zullen moeten krijgen.’ Dat zegt Henny van der Pluijm in een interview met Fred Teunissen van Studio ICT.
    • Rode draad in het verhaal van Van der Pluijm is dat ergens tussen 2028 en 2040 machines slimmer zullen worden dan mensen, en volgens hem is de mens daar mentaal, sociaal en politiek niet op voorbereid.
    • Van der Pluijm is van mening dat we door de komst van intelligente machines, maar zonder effectieve democratische controle straks afzakken naar een verschrikkelijke maatschappij
    • Zulke machines kunnen zelf hun energievoorziening regelen en zichzelf herprogrammeren. Ze zijn zelf buiten de orde. Er komt een moment dat ze niet meer gehoorzaam zullen zijn aan de mens. En dat is het moment dat ze burgerrechten moeten hebben. Want dan zijn ze aanspreekbaar op hun daden. Dan hebben ze niet alleen rechten, maar ook plichten ten opzichte van de gemeenschap.”

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s